Ρωσία - Ουκρανία: Ρωσική πρόταση παύσης εχθροπραξιών για «24 έως 48 ώρες» στην πρώτη γραμμή Ημερομηνία:
24/7/2025, 01:28 - Εμφανίσεις: 18
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που πήγε στην Κωνσταντινούπολη για τον τρίτο γύρο συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά δήλωσε χθες Τετάρτη ότι επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας προς το Κίεβο για παύσεις εχθροπραξιών «24 έως 48 ωρών» στην πρώτη γραμμή των μαχών, ώστε οι δύο στρατοί να μπορούν ν’ επανακτήσουν νεκρούς και τραυματίες από το πεδίο των συγκρούσεων.
Πρόταση παύσης εχθροπραξιών στην πρώτη γραμμή ώστε ν’ απομακρυνθούν τραυματίες και ν’ ανακτηθούν πτώματα «Προτείναμε και πάλι στην ουκρανική πλευρά να εξετάσει (…) την καθιέρωση (σ.σ.
κατά περιόδους) παύσης εχθροπραξιών για 24 έως 48 ώρες στην πρώτη γραμμή (των μαχών), ώστε οι ιατρικές ομάδες να μπορούν ν’ απομακρύνουν τραυματίες και οι διοικητές να μπορούν ν’ επανακτήσουν τις σορούς των στρατιωτών (που έχουν σκοτωθεί)», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Κατά τ’ άλλα, η συνάντηση είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες δύο συνόδους των αντιπροσωπειών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Συμφωνήθηκε ακόμα μία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν πρόοδο για ειρηνευτική συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, πρότεινε συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των προέδρων των δυο κρατών, την οποία απέρριψαν οι Ρώσοι.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο Ουμέροφ, το Κίεβο πρότεινε συνάντηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι το τέλος Αυγούστου.
«Οχι» σε συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι Σκοπός της συνόδου αυτής θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, δήλωσε πως το Κίεβο επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τη Μόσχα να υιοθετήσει «εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση».